Amikor megpattan a magzatburok

Picture of admin

admin

A szülés előjele lehet a magzatvíz szivárgása. Valóban csak előjelként lehet tekinteni erre a fontos jelenségre, mert a szülés beindulását igazából a rendszeres méhösszehúzódások jelzik. Ahhoz, hogy a magzatvíz elfolyhasson, meg kell repednie a magzatburoknak.

Amikor a víz megindul

A magzatvíz egy tápanyagban dús folyadék, ami kilenc hónapon keresztül óvja a babát, ám a szüléskor már nincs rá szükség. Sokan el tudják csípni azt a pillanatot, amikor megpattan a magzatburok, mások semmit sem vesznek észre. Az, aki érzékeli, egy pukkanást hall, majd a testmeleg folyadék végigcsorog a lábán. Van, hogy csak szivárog, máskor pedig bő, meleg sugárban folyik, és semmilyen hatással nem lehetsz rá. Olyan érzést kelt a magzatvíz szivárgása, mintha bepisiltél volna, de közben biztosan tudod, hogy nem ez történt. A magzatvíznek egyébként édeskés illata van.

Mikor pattanhat meg a magzatburok?

A magzatburok minden előzmény vagy fájás nélkül megpattanhat. Bárhol, bármilyen körülmények között bekövetkezhet, legyen akár éjjel vagy nappal. Még a melegfront is hatással lehet rá. Normál szülés esetén általában a tágulási szak végén, a méhszáj eltűnése után reped meg a magzatburok. Általában ezt követően erősödnek a fájások. Előfordulhat, hogy a burokrepedés csak közvetlenül a magzat megszületése előtt, a kitolási szakban történik meg, ezt hívják késői burokrepedésnek.

Mit tegyél a magzatburok megrepedésekor?

Ez egy olyan előjel, ami arra utal, hogy hamarosan beindulhat a szülés. Pánikra nincs ok, a legjobban teszed, ha szólsz az ellátódnak: a bábádnak, a szülésznődnek vagy az orvosodnak, ő majd megmondja, hogyan cselekedj.

Valószínűleg minden kismama arra kíváncsi, hogy a burokrepedést követően mennyi idő múlva születik meg a kisbabája. Ezt nehéz megmondani, mert a szülés a méh rendszeres összehúzódásaival indul be, tehát meg kell várni a szülés valódi jeleinek megérkezését. A magzatburok-repedés egyébként prosztaglandint szabadít fel, ez pedig serkenti a méh összehúzódásait.

 

Picture of admin

admin

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül