Új élet fejlődik: babavárás

Picture of admin

admin

Talán az egyik legcsodálatosabb időszak egy férfi és egy  életében az, amikor szülőkké válnak. Egy titokkal kezdődik az egész, mert bár lehet, hogy tudatosan tervezik, számolnak, időzítenek, nem mindig derül ki pontosan, hogy mikor fogant meg az új élet. Ám attól kezdve, hogy a magzat életjelet küld a létezéséről, minden megváltozik: a korábbinál nagyobb figyelem irányul a kismamára, számos kérdés fogalmazódik meg és fokozódik az izgalom, az aggódás. A babavárás időszaka ez, amely a fogantatástól a szülésig tart és három jól elhatárolható szakaszra bontható.

A titkokkal teli első harmad

A várandósság első három hónapja (1-14. terhességi hét) tele van titokkal, sokan ekkor még nem is osztják meg a környezetükkel, hogy babát várnak. A leendő szülők maguk is ízlelgetik a szavakat: apa és anya, fel kell dolgozniuk, hogy minden megváltozik a kisbaba születésével. Sokak vegyes érzésekkel vannak tele: határtalanul örülnek, esetleg ha pont most nem szerettek volna gyermeket, bosszankodnak. Nemcsak a kismama, hanem a magzat számára is próbatétel az első három hónap, hiszen egy részük nem is éli túl. Leendő anyaként már az első trimeszterben is jelentős fizikai és lelki változáson mész keresztül. A várandósság első tünete lehet a hányinger, a fáradtság, a gyakori álmosság, megnőhet, de le is csökkenhet az étvágy. A tested is változik: megduzzadnak, megkeményednek a mellek, szapora szívverés jelentkezhet, a pocak azonban még nem nő meg látványosan.

A boldog második harmad

A várandósság második harmada (15-27. terhességi hét) egy boldog, örömteli időszak, amikor megszűnnek a kezdeti rosszullétek, látványos növekedésnek indul a pocak, a környezetétől gyengéd szeretet érkezik a kismama felé. Ekkor jelentkezik fizikailag is a pocaklakó, már nemcsak az anya érzi, hogy rugdos, kalimpál a kis jövevény. Ebben a három hónapban energiával vagy teli, bár ekkor gyarapszik legintenzívebben a testsúlyod (kb. 6 kg-mal), mégis még könnyen mozogsz. Ahogy mész előre az időben, a megnövekedett súly miatt hátfájás is jelentkezhet. Egyre nagyobb felelősséget érzel leendő gyermeked iránt.

A terhes harmadik harmad

A harmadik harmadban (28-40. terhességi hét) sokak számára a pocak egyre „terhes”-ebb, ahogy közeledik a szülés időpontja, úgy leszel egyre türelmetlenebb. Mind többször foglalkoztat maga a szülés mint esemény és az is, hogy egészséges-e a kisbabád. Megnő benned a bizonytalanság, hogy alkalmas leszel-e a szerepre, ugyanakkor alig várod, hogy a kezedben tarthasd a gyermeked. Ebben a trimeszterben még kb. 5 kg-mal gyarapszik a testsúly, könnyebben elfáradsz, kevesebbet tudsz aludni a kényelmetlen pozíció miatt. Nagy erőfeszítést igényel a megnövekedett súly cipelése, a növekvő baba több helyen nyomhatja a belső szerveket.

Nem mindenki éli meg folyamatos örömmel a várandósságot, az anyában és az apában is felébredhetnek akár lelki, akár fizikai negatív érzések, de ez természetes. A valóság ugyan nem olyan rózsaszínű, mint ahogy a reklámok sugallják, mégis minden rosszban benne van valami jó is. A kisbaba megszületése pedig a legtöbb rosszat elfeledteti.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül