A szülésfelkészítésről

Picture of admin

admin

Sokszor hallom ezeket a mondatokat: bízom az orvosomban, tudja, mi a dolga; eddig is megszült mindenki, nekem is sikerülni fog. Jogosan merül fel tehát a kérdés, miért van szükség a szülésfelkészítő tanfolyamra?

A szakember csupán segíteni tud abban, hogy az anya megszülje gyermekét, csak támogatni tudja őt vajúdás közben. Annak, aki már szült, van valós elképzelése a szülésről, ezt az elképzelést persze nagy mértékben befolyásolja saját szülés- és születésélménye. Két gyermekem születése után kezdtem el szülés körüli segítéssel foglalkozni. Amikor először kísértem más szülését, nagyon elcsodálkoztam, hogy abból az “égiháborúból”, amire saját szüléseimből  emlékszem, milyen keveset érzékel a külvilág.

Bíztatnék mindenkit, hogy készüljön gyermeke fogadására és a szülésre!

szülésfelkészítő tanfolyam

Mai társadalmunkban elsősorban a velünk egykorúakkal vagyunk kapcsolatban – óvodásokkal óvodás korban, osztálytársainkkal az iskolában, majd munkatársainkkal. Sokszor nem él együtt a nagycsalád, lehet, a szülők is külön vannak… Gyakran úgy növünk fel, hogy nem látjuk, hogy a nagynénénk, nővérünk megházasodik, gyermeket vár, szül és a kicsi babát gondozza, nem látjuk, hogyan lesz egy párból család. Hiszünk abban, hogy más is megcsinálta, nekünk is biztosan sikerülni fog.

A szülés meghatározó élmény, és mivel egyre kevesebb baba születik (egy családban átlagosan egy gyermek), még nagyobb hangsúlyt kap ez a kivételes esemény. Nehéz a szülés előtt reálisan elképzelni, pontosan milyen élmény is lesz az, ehhez lehet jó mankó a szülésfelkészítőn átélt saját élmény: egy fájdalomszimulációs, vagy más, érzékletes gyakorlat, ami megmutatja, milyen is lehet a szülés. Persze a szülés maga olyan is lesz, és más is, mégis részeit lehet “modellezni”, lehet segíteni abban, hogy valamennyire közelebb kerüljünk ehhez a majdnem transzcendens eseményhez.

A szülés része a családdá válás folyamatának – amikor nőből anya, férfiból apa, párból család lesz. Valami új születik – és a régi mindörökre, visszavonhatatlanul megváltozik. Gyermeket várni nagy öröm, de egyben gyászfolyamat is. Hangsúlyosabbá válnak a szülők saját családjából hozott mintái, sok szeretetre, türelemre és megértésre lesz szükség mindkét fél részéről, hogy az új kihívásokhoz közösen tudjanak alkalmazkodni úgy, hogy új szerepében mindenki jól érezze magát.

Mért pont szülésfelkészítés?

Mert ideális esetben itt a várandós találkozik másokkal, akikkel azonos élethelyzetben van. Más ez, mint amikor kismamatorna, vagy jóga után futtában beszélgetsz a többiekkel. Vannak érzések, gondolatok, amiket közösen könnyebb felvetni, megbeszélni. Különösen igaz ez leendő apákra: nekik még fontosabb, hogy legyen lehetőségük azzal a változással foglalkozni, aminek részesei, mert ritkán kerülnek a figyelem középpontjába.

A szülésfelkészítő alkalmakat olyan személy vezeti, akinek van saját jó szülésélménye, segített már szülésnél, tehát gyakorlati tudása is van róla. Szinte minden kultúrában hagyomány, hogy a nőket a szülésre náluk idősebb, tapasztaltabb asszony készíti fel, ennek mai változata a szülésfelkészítő tanfolyam.

Milyen az ideális szülésfelkészítő tanfolyam?

Ma az információ, a tudás a legnagyobb érték, az érzések, megélések kissé háttérbe szorultak.

Az ideális szülésfelkészítő szerintem tájékoztat, ad saját élményt, és lehetőséget kínál arra, hogy megvitasd a kételyeidet egy csoportban, egy szakemberrel.

Sok lehetőség közül lehet választani: lehet kórházban, vagy kórházon kívül szülni, a ma hagyományosnak számító szülőszobán, vagy alternatívban, lehet labdán vajúdni, kádban vagy ágyban. Van kórház, ahol nem használnak fájdalomcsillapítót és olyan is, ahol alig lehet nélküle szülni. A nagy választék mindenképp arra ösztönzi a párt, hogy megfogalmazza saját elképzeléseit a szüléssel kapcsolatban. Azt,  hogy a szülésnél jelenlévőkkel szemben mik az elvárásai. Akkor várható, hogy a pár elégedett lesz, ha olyan helyszínt választanak, ahol a szolgáltatások a legközelebb vannak a szülésről alkotott elképzeléseikhez. Érdemes meghallgatni a kórházak információs előadásait, hogy tudjuk, mire számíthatunk egy adott intézményben.

Az a tapasztalat, hogy ahány emberrel, intézménnyel találkozunk, annyiféle szemponttal is. Kinek higgyünk? Ebben is tud segíteni egy jó szülésfelkészítő tanfolyam: tájékoztat és nem érdekelt abban, hogy befolyásolja a pár döntését. Meg tudja világítani a különböző beavatkozások hatását a babára, anyára, és tud abban is segíteni, hogy a pár meghozza azt a döntést, ami az ő életükben a legmegfelelőbb.

A jó szülésfelkészítő bemutatja, milyen egy szülés, mik a különböző szakaszok jelei. Játékos, gyakorlatias formában segít elképzelni a vajúdást. Tájékoztat a fájdalomról és a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről, annak hatásáról. Megmutat és ki is próbáltat olyan módszereket, amik könnyebbé teszik a vajúdást, csillapítják a fájdalmat – és evvel segít az apáknak is hasznossá tenni magukat a szülőszobán. A szülésfelkészítő nem akarja a szülőpárt sem rá-, sem lebeszélni semmiről. Azért fontos, hogy kipróbálja a leendő szülő pár a technikákat, mert így kiismerhetik, közelebb érezhetik magukhoz a szülési folyamatot, több eszköz lesz a kezükben ahhoz, hogy a vajúdást értsék, irányítsák vagy épp engedjék a maga medrében folytatódni.

Egy szülésfelkészítőn van lehetőség arra, hogy megvitasd, amit ott vagy máshol hallottál, olvastál, átéltél. Ahhoz, hogy igazán jól “feldolgozd”, jó, ha van lehetőség átbeszélni a hallottakat. Az élmény és persze a tudás is jobban beépül így. Sokszor tapasztalom, hogy pusztán az is segíthet, ha egy szülésfelkészítő foglalkozáson, bizalmas légkörben lehet arról beszélni, hogy mi az, amitől a leendő anya vagy apa fél.

Apa a tanfolyamon

Ma majdnem elvárás, hogy az apa is bent legyen a szülésnél. Van, akiknél ez megalapozott döntés, és vannak párok, akik nem biztosak abban, hogy apás szülést szeretnének. Nekik nagy segítség, ha hallják mások véleményét, esetleg megoszthatják kételyeiket a többiekkel a döntés meghozatala előtt. Persze vannak olyanok is, akik biztosak abban, hogy nem lesz bent apa a szülőszobán, és ez is rendben van.

Tapasztalom, hogy vannak apák, akik nem önszántukból jönnek a szülésfelkészítő tanfolyamra, mégis utólag hasznosnak találják a csoporton való részvételt. Ők nehezebb helyzetben vannak: bennük nem zajlanak testi változások, mégis készülnek a szülésre. A szülésfelkészítő ebben is segítséget tud nyújtani: egyrészt az apák megtapasztalhatják, hogy a párjuk nem az egyetlen, aki annyira megváltozott, hanem a más állapot hozta magával a változásokat. Másrészt a többi apával beszélgetve rájöhetnek arra, hogy vannak változások, amik bennük is elindultak és az érzéseikkel nincsenek egyedül.

A szülés utáni beszélgetéseken gyakran hallom a pároktól, hogy hasznosnak tartották a szülésfelkészítést, használták az itt tanultakat, illetve mesélnek arról, hogy valóban úgy volt-e a szülésnél, ahogy szó volt róla. Azt is tapasztalom, hogy nagyon erős kötést és így segítséget is jelent sok anyának, párnak, hogy másokkal együtt vettek részt a szülésfelkészítőn, és a barátság, kapcsolat sokszor a szülés utáni időben is megmarad.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül