Hátamon a srácom – A hordozás divatja, avagy öltözz a hordozódhoz!

Picture of admin

admin

Divatos dolog a hordozás? Nagyon is az, csak sajnos sokakban csak egy hamis sztereotípia társul hozzá: a zilált és nyúzott anyuka, akin lóg a táska meg a gyermek egy abrosz-szerű kendőben, és szegény, de nem lennék a helyében. Pedig ez korántsem igaz, sőt!

Talán abból eredhet ez a negatív képzettársítás, hogy általában az kezd el keresni alternatív módszereket, akinek nyugtalanabb, “kétemberes” babája van.

Akinél a megnyugtatáshoz elemi szükség a testközelség, mert sírós vagy nem marad el a babakocsiban a gyermek. Ilyen esetben az anyukáknak kimondottan nagy segítség lehet egy jól megválasztott hordozó. Nagymértékben hozzásegíthet, hogy napjaik harmonikusan teljenek, és anyuka sokkal kipihentebb, kisimultabb legyen, és több ideje legyen önmagára is.

A II. Pécsi Babahordozó Napok hordozós divatbemutatóján készült képek – készítette: Szentendrei Fotográfia

Persze nem ez vezet mindenkit a hordozáshoz. Van, aki nevelési elvei miatt tartja fontosnak a kötődés kialakításának ezen eszközét. Másoknak magától értetődő természetes dolog ez. Van, akinek pedig csak úgy megtetszik ez az egész hordozósdi, hiszen manapság rengeteg különböző színes, szép és vidám színű és mintájú, anatómiailag helyes tartást biztosító hordozó van. Ezek a hordozók jól állnak és kényelmesek. Sőt, tökéletesen beilleszthetőek az ember ruhatárába is.

Vannak olyan ruhadarabok, amik praktikusabbak a hordozáshoz, és vannak, amiket jobb egy időre a szekrényben hagyni. Célszerű lehet őszre egy hordozós poncsó, hidegben a hordozós kabát. Ezek oly módon vannak kialakítva, hogy a hordozó személy és a baba is ugyanazon ruhadarab alatt melegszenek. Különösen praktikusak, hiszen elég a babát csak éppen annyira felöltöztetni, mint otthonra, hiszen hordozó és hordozott egymást is melegítik.

Érdemes mindig olyan megoldást keresni a téli hordozós öltözetre, hogy a baba és közted csak egy réteg, vagy legfeljebb egy pulcsi legyen. Ez elöl hordozásnál aránylag könnyen megoldható egy gombos kabáthoz elöl hozzágombolható takaróval. Háton hordozás esetén érdemes már speciálisan kialakított ruhadarabokkal felfegyverkezni.

A gyermek számára pedig fontos kiegészítő a lábszárvédő, amit a szakzsargon babylegs néven becéz. Ez a babakocsiban utazó babák számára is hasznos lehet, mert csakúgy, mint a szülő hátán, a babakocsiban ülve is feljebb csúszik a nadrág szára, vagy a kis takarót lerúgja és kilógva fázhat a kis lába. Ezt akadályozza meg a lábszárvédő, amit könnyen elkészíthet egy kicsit is kötni vagy horgolni tudó anyuka, de egy felnőtt térdzokni szárából egy nyisszantással is megalkotható.

Gyakori kérdés, hogy mi a teendő, ha a baba lekapja fejéről a sapkát, miközben anyuka/apuka hátán van. Hordozáshoz mindenképpen kötős sapka ajánlott vagy a kapucnis pelerinek, illetve a gyermekkorunkból jól ismert, de mára elfeledett „űrhajóssapkák”, amiket a baba nem tud olyan könnyen levenni a fejéről.

Kevésbé praktikusak háton hordozáshoz a kényes szövetkabátok, bundák és a keskeny tűsarok ezekben a babás években. Ám cserébe mivel a baba melegít, szinte egész télen elegendő egy vékonyabb kis dzseki, és egy kisebb sarkú cipő is még simán elmegy.

A csinos, de praktikus hordozós viselet szerepét hangsúlyozza az „Öltözz a hordozódhoz!” mozgalom, mely hirdeti, hogy a hordozónk is lehet egy kiegészítője ruhatárunknak a cipő, táska, sapka-sál mellett, és egy kisbabájával otthon lévő anyuka is lehet csinos, a babázós éveiben, hiszen mint tudjuk,- a gyermek öltöztet!

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül