Hátamon a srácom – erszény

Picture of admin

admin

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub kicsi leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégibb tagok közül mindenkinek megvan a kedvenc hordozóeszköze, ezért is igyekszem a nagy tapasztalatú hordozó anyukákat a kedvenc eszközükről kérdezni.

– Ágota, milyen hordozóeszközeid vannak?

– Van 2 mei-tai-om, egy csatos hordozóm és 3 babaerszényem.

– Aki nem látott még erszényt, hogyan kell ezt elképzelni, hogy néz ki?

– Ez a létező legegyszerűbb hordozó: két réteg anyag, egy ívelt varrással körbevarrva. Félbe hajtva kell felvenni egyik vállunkra, ahol kisimul az anyag, a másik oldalon a derekunknál szét kell nyitni és oda lehet beletenni a babát akár fektetve, akár pedig csípőnkre ültetve. Ha azt szeretnénk, hogy szorosabban legyen, akkor hajtunk egyet az anyagon a vállunknál.

– Neked mért ez a kedvenc hordozóeszközöd?

– Három dolog miatt ez a kedvencem:

  • Először is ez egy vidám, fiatalos és kimondottan nőies hordozó: létezik selyemből, hímzett, flitteres anyagokból is, általában az erszények szinesebbek, mint a többi hordozó.
  • Továbbá ezt a legkönnyebb használni. Aki idegenkedik a kötözésektől, csatoktól, az is bátran fel meri venni.
  • Végül pedig, a babaerszény nagyon kicsire összehajtható. Még egy kisebb női táskába is könnyen elfér, így mindig magammal vihetem, hiszen bármikor szükségem lehet rá!

erszény– Hogyan ültethető bele a baba? Mire ügyeljünk a használatakor?

– Ami az előnye, egyben az a hátránya is, ez egy egyszerű hordozó, mérete nem állítható. Ha túl szűk vagy túl bő az erszény, kényelmetlen lehet, jól el kell találni a méretet. Akkor van jó helyen a baba, ha a popsija a köldök magasságában van. Szétnyitjuk az erszényt (mint egy táskát) és fentről beleemeljük a babát, majd lábait szétvetve a csípőnkre ültetjük.

Pont úgy, ahogy a legtöbb anyuka ösztönösen a csípőjére ülteti a babáját, csak az erszény használatával még marad két kezünk is!

– Melyik hordozóeszköz hasonlít rá?

– Használata hasonló a karikás kendőhöz. Ami ugyan állítható, viszont jóval több anyag van benne, és így nem fér el olyan kis helyen. Van pár különleges csatos csípőhordozó is, ami hasonlít rá, de azok jóval drágábbak, mint az egyszerű babaerszény.

– Csak csípőhordozásra alkalmas az erszény? Hason, háton hogyan lehet használni, és mekkora baba hordozható így?

– Újszülöttet fektetve – bölcsőtartásban (lábait béka-pózban felhúzva) igen egyszerűen lehet vinni a babaerszényben, de ezt csak rövid időre, pl. szoptatáshoz ajánljuk. Ekkor ügyelni kell rá, hogy a vállon lévő anyag kifelé legyen fordítva kicsit. Csípőre ültetve kb 4-6 hónapos kortól lehet benne vinni. Ha a baba szeret karban lenni, akkor ez nagyon jó megoldás lehet neki! Elöl hason is lehet a baba, velünk szembe fordítva, ugyanúgy terpesz-ülésben. Addig használható, amíg az anyuka bírja és kényelmes, nagyobb babáknál inkább csak rövidebb távra.

Háton és elöl kifelé nem ajánljuk a babaerszény használatát.

erszényben hordozás– Hol lehet erszényt kapni, és körülbelül mennyi az ára?

– Bababoltokban sajnos Pécsett tudtommal nem lehet még kapni, de interneten több helyen is árulnak. Két nagyobb gyártó van itthon, külföldi webshopokban viszont a ‘baby sling’ szóra keresve rengeteg félét lehet taláni.

Ára leginkább az anyagától függ, de az erszény a legolcsóbb hordozó. Olcsóbb, mint egy mei-tai vagy egy hordozókendő.

Mivel az erszény szabása egyszerű, házilag is lehet készíteni, csak jó, strapabíró anyagot kell hozzá találni. Nekem is van házi készítésű erszényem, amit a sógornőm varrt, én pedig nagyon szeretem használni.

– Milyen helyzetekben “verhetetlen” az erszény?

Ha az áruház közepén elkezd a baba kimászni a bavásárlókocsiból / babakocsiból, akkor csak előkapom az erszényt, beleteszem, megnyugszik és már folytathatom is a dolgom.

De hosszan folytathatnám a példákat: leszaladni a postáért, otthonra ha nyűgösebb a kicsi, házimunka végzéshez, emeletes házakban amíg fel-lemegyünk az autóig vagy a babakocsi-tárolóig, marad két szabad kezem, így még a nagyobb testvér kezét is tudom fogni. Ezt még nagymamák is bátran ki szokták próbálni.

Nap mint nap látom, hogy apuka tolja az üres babakocsit, anyuka meg cipeli kézben a kisbabáját, mert az nem maradt meg a babakocsiban. Ilyenkor mindig arra gondolok: de jó lenne nekik is egy babaerszény!

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül