Hátamon a srácom – MeiTai

Picture of admin

admin

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül mindenkinek megvan a kedvenc hordozóeszköze, ezért is igyekszem a nagy tapasztalatú hordozó anyukákat ezekről kérdezni. Szilviát, az alapítót a Mei Tairól faggatom.

– Szilvi, milyet jelent az, hogy Mei Tai?

– A Mei Tai egy ázsiai hordozóeszköz neve. Ilyen Mei Tai-hoz hasonló ázsiai hordozó még a Hmong, a Podegi és az Onbu is.

– Aki nem látott még ilyet, hogyan kell ezt elképzelni, hogy néz ki?

– Leegyszerűsítve az alapforma egy téglalap alakú anyag (body), amihez a négy csücskénél hosszú pántokat varrnak.

– Neked mért ez a kedvenc hordozóeszközöd?

– Valamivel gyorsabban és egyszerűbben fel lehet kötni, mint a kendőt, kevésbé gyakorlottak is megfelelően tudják használni. Nekem nagyobb súlyú gyermek hordozására kényelmesebb, mint a kendő. Sportosan elegáns formája pedig lehetővé teszi, hogy csinosabb öltözékhez is passzoljon. Két vállas hordozó, tehát az erszényekkel, és egyéb egyvállas hordozókkal ellentétben hosszú távon is használható. Egészen pici babákhoz azonban gyakorlatlan hordozóknak nem ajánlom, mivel nem öleli körül minden oldalról, így a gerince könnyebben terhelődhet. Ugyan vannak olyan gyártmányok is, amelyekkel már egészen pici babát is lehet hordozni, de alapvetően 3 hónapos kor előtt én nem ajánlanám.

– Hogyan ültethető bele a baba? Mire ügyeljünk a használatakor?

– Mindhárom hordozási mód – elöl, oldalt, hátul – megvalósítható a Mei Tai-jal. Ügyeljünk rá, hogy megfelelően szoros legyen a kötés, de azért ne szorítson. A biztonság érdekében mindig csomóra kell kötni a pántokat.

– A hasi hordozást meddig ajánlod?

– Az elöl hordozást maximum 7-8 kilóig ajánlom, ezen súly fölött már erősen megterheli a hordozó gerincét és a gátját is az elöl hordozott súly. Az emberi anatómia alapvetően háti hordozásra teremtetett.

mei tai

– Hátra hogyan kerül a baba?

– Hátra különböző módokon kerülhet a baba, én “dobálom” a gyermekeimet, akik hangos kacajokkal kísérik a műveletet. Előre felkötöm a Mei Tai derékpántját, majd megfogom a gyermeket a hóna alatt és felemelve a hátamra fordítom. A közkedvelt videómegosztó portálokon sok videó van fent a MeiTai használatáról.

– Szeret a fiad vagy a lányod a hátadon lenni? Hogyan vagy te kapcsolatban a “hátibabáddal”, honnan tudod, mit csinál?

– A fiamat 8 hónaposan tettem először hátra egy saját készítésű Mei Tai-ban, és nagyon szerette, onnantól kezdve csak ott utazott. Lányomat 1 hetesen kötöttem először hátra, de őt még kendőben hordom. Én már tudom, hogy mit csinál a hátamon, de természetesen én sem így kezdtem. Kell egyfajta szemléletmód-váltás a hátihordozáshoz. Erősen átlényegül a női táskák mélyén rejtőző kis sminktükör, de az utcán közlekedve az autók ablakában, kirakatokban is meg tudom nézni a babát. Az egyetlen gondot a félrecsúszott sapka, kalap okozhatja, de ilyenkor nem szoktam lekötni, csak keresek egy rokonszenves járókelőt, aki lelkesen megigazítja.

– Hol lehet MeiTai-t kapni, és körülbelül mennyi az ára?

– Több internetes webshopban is kapható, az ára 5000 forinttól 35 ezer forintig terjedhet. Erről a termékről általában elmondható, hogy az ára meghatározza a minőséget is. A jó minőségű Mei Tai kicsi baba kortól addig használható, amíg csak a hordozó személy bírja. A fiam most 14 kiló és még mindig tudom hordani háton a mi Mei Tai-unkban, és várandósan is hordoztam.

– Télen hogyan használod? Ha hátra kötöd a gyermeked, akkor hogyan kerül a kabát alá, vagy kívül hordod?

– Ez attól is függ, hogy milyen az idő és hogy mit csinálunk. Ha például vásárolni megyünk, akkor egy vastagabb kardigánra kötöm a gyermeket, akin eggyel több réteg van, mint itthon és egy közös kabátot húzunk. Az áruházban könnyedén kibújunk kabátból. Ha nagyon hideg van, akkor még egy hordozótakarót is rá szoktam kötni. Ha kirándulni megyünk és várható, hogy a gyermek is fog futkározni, szánkózni, akkor külön öltözünk és kabáton kívülre kötöm. A téli hordozás elengedhetetlen kelléke nálam a jó meleg lábszárvédő, ami a gyermek felcsúszó nadrágja és a cipő közötti lábszárát hivatott melegíteni.

Köszönöm a válaszokat! 

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül