Karácsony a szeretet ünnepe

Picture of admin

admin

Kultúrkörünk legnagyobb ünnepe, családi ünnep a karácsony, ami akkor válik igazán nagyon élővé egy család életében, ha már gyermekek is részt vehetnek rajta.

Hogyan tehetnénk az ünnepet örömtelivé, harmonikussá?

Legfontosabb talán az, hogy a legszűkebb családi körben időben egyezzünk meg abban, pontosan mit is teszünk karácsonykor. A hosszú téli esték kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy átbeszéljük, hogy mi az, ami bevált, és korábban mi nem sült jól el. Mik azok a szokások a származási családban, amiket átveszünk, s mi az, amit inkább nem. És a teendőket is osszuk fel egymás között, így az öröm is nagyobb lesz! Nem szabad bedőlni a filmek által sugallt képeknek, elég, ha meghitten, boldogan üljük körül az asztalt és töltjük el az időt egymással. Őszinte megállapodás és szervezés előzze meg a nagyszülők és más rokonok látogatását, felkeresését. A véleményünket érdemes elmondani, valamint meghúzni és képviselni a határainkat azokkal a családtagokkal szemben, akikkel nehezebb hosszú időt együtt tölteni, vagy nehezebb a viszony. A karácsony a szeretet ünnepe, és noha igazából az ünnep kedvéért sem bújunk ki a bőrünkből, mégis előtérbe helyezhetjük a kellemesen együtt töltött élmény fontosságát: politikáról, családi konfliktusokról beszéljünk inkább máskor.

Mi adja a karácsony lelkét?

A szokások, a mi karácsonyi szokásaink. Egy családot két különböző családi háttérrel rendelkező emberpár és az ő gyerek(eik) alkotnak – de a pár maga egyezhet meg az ő saját karácsonyi szokásaikról, amit majd a gyermekeik is tovább vihetnek.

A feldíszített karácsonyfa, a fenyőillat és az évről évre előkerülő díszek hozzák azt a hangulatot otthonunkba, amitől olyan egyedi ez az ünnep. Hogy a fát az angyalok hozzák-e, vagy a gyermekekkel közösen díszítjük fel, családról családra – és a gyermekek növekedésével is – változik. Az igazán pici gyermekek nem tudnak még komolyan részt venni az előkészületekben, a  nagyobbak viszont már aktívan részt vehetnek a családi munkákban, levéve a terhet a szülők válláról, és a munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a családi ünnep megvalósításához.

A meghittség az a szó, amit a legkönnyebb a karácsonyhoz társítani. A meghittséget nem az okozza, hogy ropogós az abrosz és makulátlanul tiszta az ablak, hanem sokkal inkább az együtt töltött kellemes pillanatok. Lehet, hogy nem olyan lesz a szenteste, mint a filmeken, ahol külön látványtervező tervezi meg az asztalt, majd a kellékesek berendezik a teret, és egy jelenetet annyiszor vesznek fel, ameddig az nem sikerül a legjobban. Elég, ha a mi karácsonyunk olyan, amiben mi magunk nem vendégként, díszletként, hanem “csak” jól érezzük magunkat, családtagjainkkal együtt.

A karácsonyi vacsora, a sütemények, nagymamáink receptjei, anyukám hókiflije, és sorolhatnám, tehát az ételek, amiket csak ilyenkor sütünk, mind-mind arra emlékeztetnek, hogy nem egy átlagos rohanós nap jött ismét el, hanem az, amire már nagyon vártunk, amikor együtt lehetünk, amikor együtt, egymással tölthetjük az időnket. Ez a menü lehetőséget is ad arra, hogy felidézzük azokat a családtagjainkat, akik már nem ülhetnek velünk együtt asztalhoz. Néha nagyobb vendégségről is gondoskodunk, mert átjönnek a nagyszülők és más rokonok is. Ilyenkor jó esetben nem csak a háziak vesznek részt az előkészületekben, az ételek elkészítésében, hanem mindenki hozzájárul a közös ünnepléshez.

És amit a fa alatt találunk: az ajándékok. Mert ajándékozni, örömet okozni jó! A dobozokat, csomagolást bontogató gyermekek látványa összefonódik a karácsony fogalmával. A félreértés elkerülése végett érdemes itt is egyeztetéssel megelőzni a csalódottságot, és mind a felnőttek, mind a gyerekek tekintetében egyeztetni az összeghatárokról és a tiltólistás meglepetésekről. Túlzásnak érzem, ha a szülők pontos listát készítenek arról, milyen ajándékok közül lehet választani gyerekük számára, hisz ebben az esetben a távolabbi családtagok csupán a pénztárcájukkal vesznek részt az örömszerzésben, és az ajándékozás legizgalmasabb részéből kimaradnak, mert nem törhetik fejüket azon, vajon mivel okozhatnának örömet? A karácsony a szeretet ünnepe – és a kereskedők nagy bevételt hozó időszaka is, a fogyasztói társadalom “terméke” is. Csak rajtunk múlik, mennyire veszünk részt a “ki költ többet, és vesz fel akár hitelt is, hogy megfelelő ajándékkal lepje meg a szeretteit” versenyben. Egy ajándék akkor az igazi, hogy ha tudjuk róla, hogy akinek adjuk, örülni fog neki, és esetleg van benne egy kis utalás az együtt átélt élményekre is.

Kívánok nyugodt készülődést és áldott ünnepeket!

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül