Nem minden az, aminek látszik: a szülés előjelei

Picture of admin

admin

szülés előjelei alatt tulajdonképpen a vajúdás előjeleit értjük. Ezek utalnak arra, hogy lassan elérkezik a szülés ideje, mondhatjuk úgy is, hogy ez a szülés előszobája. A szaknyelv a szülés látencia szakának nevezi. Ebben a szakaszban felpuhul a méhszáj, készülődik a szülésre, de más testi változások is történnek az anya szervezetében, hogy készen álljon a baba világra hozására.

Lelki hangolódás a szülésre

A látencia szakban lévő anyákat erős befelé fordulás jellemzi, ez abban nyilvánul meg, hogy már nem nagyon akarnak elmenni otthonról, nem szeretnének ismeretlenekkel találkozni, csak olyan dolgokkal foglalkozni, ami a babához kapcsolódik vagy örömöt okoz. A látencia szakaszában ez az érzés erőteljesebbé válik. Jelentkezhet a sokak által ismert fészekrakási ösztön, ami megállíthatatlanul tör rá az anyára. Ugyanez nem jellemző mindenkire, de akire igen, annál nagyon egyértelmű a jelzés: itt hamarosan szülés lesz!

Testi felkészülés

A szülés előjele lehet az is, hogy a szülés előtti napon nem nagyon kívánsz enni, ellenben lehet, hogy kitisztulsz, mert hasmenésed van vagy éppen hányás gyötör. A nyákdugó távozása is lehet előjel.

Jóslófájások

Ebben a szakaszban megjelenhetnek jóslófájások. A jóslófájásokat onnan tudjuk megkülönböztetni a valódi fájásoktól, hogy elmúlnak, nem állnak be egy ritmusba, nem lesznek egyre erősebbek. Ha a jóslófájások ideje alatt mással foglalkozol, ami valóban leköti a figyelmedet, vagy ha beülsz egy kád meleg vízbe, akkor elmúlnak. Ezek még nem olyan jelek, amelyek arra ösztönöznének, hogy siess a kórházba, de már érdemes úgy tervezni a következő napokat, hogy bármikor beindulhat a szülés. Ha apás szülésre készülsz, akkor jó úgy igazítani az apa következő napjainak programját is, hogy bármikor készen álljon, és ha már van nagyobb testvér, akkor az ő elhelyezéséről is gondoskodni.

Hogyan viselkedjünk a szülés előszobájában?

Mindenképpen ajánlott, hogy olyan tevékenységet végezz, ami a napszaknak megfelelő. Ha este bármi olyat tapasztalsz, ami arra utal, hogy szülsz, nyugodtan feküdj le aludni, mert a legtöbb, amit tehetsz a szülésért, hogy jól kipihend magad előtte. Ha valóban elindul a folyamat, akkor fel fogsz ébredni éjszaka. De ha mégsem kezdődött el, akkor pedig aludtál egy jót a nagy esemény előtt.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül